Normalförklara kärnkraftskatastrofen

Källa: http://www.miljomagasinet.se/artiklar/110406-normalforklara-karnkraftska...

Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 14, 8 april 2011

Det kommer att dröja längre än vad folk tror tills allt blir normalt igen, sade IAEA-chefen Yokio Amani när han träffade FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon i fredags, enligt nyhetsbyrån Kyodo, och tillade att läget är allvarligt.

Vad menar Yokio Armani med normalt? Han, om någon, borde ju veta att det aldrig kan bli normalt igen. Det hade varit mera korrekt att säga sanningen: Det är en katastrof vars följder för människor och natur ännu ingen kan överblicka. Det är också en katastrof för kärnkraften som nu förhoppningsvis sjunger på sista versen. Men det sade han inte. I fredags upptäcktes också en ny läcka i reaktor nr 2. En cirka 20 cm stor reva i turbinhallen som har haft till följd att massor med radioaktivt vatten har runnit ut. De undre våningarna av det som återstår av reaktorbyggnaden är fyllda med kontaminerat vatten som rinner ut i havet och också ner i grundvattnet.

- Det är möjligt att denna reva har uppstått redan vid jordbävningen, säger Osama Yokokura från Tepco, företaget som äger reaktorena, till nyhetsbyrån AP.

Hur är det möjligt? Reaktorerna var ju jordbävningssäkra. En av världens största betongpumpar har anlänt från Tyskland och ska nu sättas in för att spruta vatten på de bränsleelement som delvis ligger utan kylvatten och där det föreligger risk för att det ska bli total härdsmälta. Att delar av härdarna redan har smält är alla bedömare överens om.

Ett problem som har uppstått är vad man ska göra av allt det kontaminerade vattnet som pumpas upp från anläggningarna. En tillfällig lösning har varit att pumpa in det i tankar som står på området. Men detta räcker inte så nu ska man rekvirera en stor pontontank - 136 meter lång och 46 meter bred som rymmer 18,000 ton vatten. Sådana pontontankar finns på flera ställen i Japan och de används för fritidsfiske utanför kusten. Var de ska tömmas har dock ingen talat om.

Ett annat problem är att skyddskläderna för arbetarna inne på kärnkraftverket håller på att ta slut. I söndags rapporterade Japan Times att i stället för skoskydd användes plastpåsar.

Också naturligtvis alla de motstridiga uppgifter som serveras. Ena gången är strålningen en miljon gånger högre an normalt, sedan dementeras det och i stället är det 100,000 gånger högre, för att några timmar senare "vara ofarliga nivåer". Det finns fortfarande inga ofarliga nivåer. All strålning är skadlig. Summan av veckans information från Fukushima kan sammanfattas så här: En stor läcka i reaktor två, kontaminerat grundvatten, höga halter av radioaktivitet i det kustnära havsvattnet, desperata försök att kyla bassängerna som innehåller använt kärnbränsle och motstridiga uppgifter om det verkliga tillståndet för hela anläggningen.

Jo, Yokio Amani, det dröjer nog länge, länge innan läget ens blir under kontroll, normalt blir det aldrig mer.