Se också: Toru Bovés personliga berättelse om kärnkraftskatastrofen i Fukushima, Gimo, söndag 26 oktober.
Vägbeskrivning till Bruksgymnasiet i Gimo och Gimo IF Vandrarhemmet (PDF, 80 KB)
Vad gör vi med kärnkraftsavfallet?
Paneldiskussion
Datum och tid: Lördag 25 oktober 2014, kl. 13.00-15.20 (öppen för allmänheten)
Plats: Gimo, på Zodiaken (matslaen), Bruksgymnasiet
Program - uppdaterad 2014-10-24
Moderator: Gunilla Meurling, ordförande Jordens Vänner Uppsala
13.00 - 13.15
Frida Åhr, Jessica Lindén och Sanna Sanrell pratar om kärnkrafts- och slutförvarspjäsen SPÅR, av Bruksgymnasiets Estetiska programmet 2013/2014 (se trailer på https://www.youtube.com/watch?v=jh09SWF93As2013/2014).
13.15 - 13.35 SKB, inkl. filmen om KBS-3 systemet (12 minuter)
13.35 - 13.50 Östhammars kommun
13.50 - 14.05 Oss
14.05 - 14.15 Frågor till publiken
14.15 - 14.30 Fika
14.30 - 14.50
Utfrågning av panelen av representanter från Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Värmland mot Kärnkraft och Jordens Vänner, samt Toru Bové från Japan.
14.50-15.20
Frågor från publiken
15.20
Jessica Lindén framför slutförvarslåten från slutförvarspjäsen SPÅR
Medverkande
- Erik Setzman från kärnkraftsindustrins företag för hantering av kärnkraftsavfall, Svensk kärnbränslehantering (SKB)
- Kenneth Gunnarsson, Opinionsgruppen från För Säkert Slutförvar, Oss (Miljöorganisation i Östhammars kommun)
- Östhammars kommun:
Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande
Barbro Andersson Öhrn (S), ordförande i säkerhetsgruppen i slutförvarsorganisationen
Marie Berggren, chef för Strategienheten Östhammars kommun
Organiserad av Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Jordens Vänner och Milkas.
-------------------------
Erik Setzman är civilingenjör Lantmäteri från KTH. Han har arbetat för SKB i 15 år, varav 10 som anställd, med ett avbrott för en period som kommunal samhällsplanerare och näringslivsansvarig. Idag är han chef för SKB:s enhet ”Kvalitet & Miljö”. Tidigare huvuduppgifter har varit SKB:s förstudier, MKB och samråd samt tillståndsansökningar för slutförvaringen av det använda kärnbränslet.
Kenneth Gunnarsson, representerar den lokala miljöorganisationen Opinionsgruppen För Säkert Slutförvar (Oss) i Östhammar. Har varit engagerad i slutförvarsfrågan på kommunal nivå sedan 1997. Först i samband med avfallsbolagets förstudie i Tierps kommun, och sedan i Östhammars kommun. Var med i bildandet av Milkas och MKG för 10 år sedan. Sitter i MKG:s styrelse. Vill berätta om Oss´ erfarenheter av att arbeta lokalt med stora nationella och internationella riskprojekt, om olika strategier m.m.
Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun.
Jacob är utbildad lantmästare och har arbetat som affärsrådgivare och landsbygdsutvecklare i Sverige framför allt via Hushållningssällskapet, men även internationellt i olika länder i Afrika. Jacob är sedan 2007 kommunstyrelsens ordförande.
Barbro Andersson Öhrn (S), ordförande i slutförvarsorganisationens säkerhetsgrupp
Barbro har varit ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i många år. Under fyra år var hon dessutom kommunfullmäktiges ordförande. Hon har också varit med och arbetat med energifrågor i den lokala säkerhetsnämnden. Under 11 år var Barbro ledamot i riksdagen och satt bla som vice ordförande i näringsutskottet under fyra år. Sedan 2009 har Barbro varit ordförande i slutförvarsorganisationens Säkerhetsgrupp som bereder frågor runt långsiktig säkerhet till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Marie Berggren, enhetschef. Marie är geovetare och har arbetat länge som miljö- och hälsoskyddsinspektör. 2005 blev hon miljöchef i Östhammars kommun, 2009 chef över slutförvarsenheten och är sedan i april 2014 chef för strategienheten som fortfarande rymmer såväl tjänstemän som politikerorganisation från tidigare slutförvarsenheten.